Fem podcastar jag lyssnar på

Publicerat: 1 februari, 2017 i På svenska
Etiketter:, , , ,

 

Så har vi då kommit till dag två i serien 31 Days to Build a Better Blog. Senaste gången var väl ungefär för ett halvår sen så jag kanske får det här gjort före jag blir pensionerad. Jag är nu 42. Men hursomhelst är utmaningen för dag två att skapa en blogglista och jag tänkte skriva om de podcastar jag lyssnar på . Totalt snurrar det väl runt en 20-30 podcastar som jag lyssnar oregelbundet på, främst inom områdena: spel, på finska och vetenskap/skepticism.

Spel handlar alltså om de online spel jag spelar på PC för tillfället. Dvs Civilization VI, EVE Online, World of Tanks och World of Warcraft.

Som finlandssvensk kan man alltid förbättra sin finska men tyvärr så ligger den finska poddvärlden ännu i startgroparna. Så det blir mest politik/nyheter producerade av YLE, dvs deras nedladdningsbara radioprogram. YLE gör väldigt bra radio, kanske inte världens mest underhållande men mycket kvalitativt.

Jag bör väl klargöra angående skepticismen att jag accepterat att vacciner fungerar, att människan varit på månen och att den globala uppvärmningen är ett faktum, Däremot är jag väldigt skeptiskt inställd till övernaturliga fenomen, olika sätt(astrologi, tarot-kort osv) att förutsäga framtiden på och människor som påstår sig ha ett sjätte sinne, el-/infraljud-/wifi-/whatever-allergier och ha mött aliens, andar, spöken och diverse mytologiska figurer.

Men hursomhelst tänker jag begränsa mig till fem podcastar, de jag lyssnar regelbundet på för inspiration eller nåt. Så här kommer de.

1. Tiedeykkönen

En vetenskaps-podcast gjorde av YLE på finska. Finns närmare 500 avsnitt och dom har hållit på i ca 5 år.

2. Radio Houdi

Gjord av John Houdi och Anders Hesselbom. Lite komik, like vetenskap, lite skepticism och diverse anekdoter i ett lyssnarvänligt format. Dom har hållit på i ca 4 år och det finns närmare 200 avsnitt. John Houdi är komiker och trollkarl och han drev tidigare Skeptikerpodden tillsammans med  bla Anders Hesselbom som vid sidan av sitt normala jobb som programmerare driver sån här poddar och bloggar och föreläser om vetenskaplig skepticism och religionskritik.

3. Mind Pump: Raw Fitness Truth

Lite träningstips från tre kroppsbyggare som är riktigt underhållande. Brukar inte lyssna på dom på gymmet eftersom folk brukar titta lite konstigt på en när man står och flinar/fnissar/skrattar, även när man har på hörlurar. Samt dom är relativt reklamfria. Dom skulle aldrig försöka sälja nåt dom inte använt själva och gillat det Vilket jag inte kan säga om vissa andra minst lika populära fitness-poddar. Ca 450 avsnitt och uppdateras typ 3 ggr per vecka

4. Living Zen Podcast

Mindfulness och Zen  är ju inne nu så en sån podcast finns här i lyssnarflödet. Kanske mer en önskan att utöva det än faktiskt utövande. Men några tankeställare får man nog. Ca 450 avsnitt och uppdaterades mer ofta förr.

5. ProBlogger Podcast

”Bibeln” på nätet om hur man blir en professionell bloggare har även en podcast om hur man blir en bättre bloggare med snart 200 avsnitt.

 

Annonser
kommentarer
 1. Stephanie skriver:

  Sååå, du ser fram emot pensionen? Jag har en känsla av att det ännu är några år tills dess 🙂

  Jag tycker övernaturliga fenomen är väldigt, väldigt fascinerande. Jag tror egentligen inte att man kan utesluta någonting och följer med skräckblandad förtjusning med om det till exempel kommer ”haunted mansions” i tv och jag råkar ha tv:n på. Dock tycker jag att amerikanerna tenderar ha en tendens att dra ut på storyn som kunde göras betydligt mer slagkraftiga och kortare. Amerikanska dokumentärer överlag är ju rätt… amerikanska.

  Om du vill följa med vetenskapsprogram så kan det också löna sig att titta på ”Ted talks” som min man alltid pratar sig varm för. Det är inte en podd, men korta snuttar om olika vetenskapliga fenomen.

 2. dojle74 skriver:

  Nja pensionen är så långt framåt i tiden så den kan man ignorera nåt årtionde ännu ;-P.

  Angående diverse spökprogram så har väl vissa i produktionen läkt ut att man har lagt till en del specialeffekter, annars skulle programmen blivit för tråkiga =).

  Jag brukar faktiskt kolla på Ted Talks på Youtube och jag gillar det. Det finns som podcast men uppdateringarna är något oregelbundna och arkivet går inte så långt bakåt. Så bör ses men ljudversionen är lite sisådär…

 3. Stephanie skriver:

  Pensionen ÄR ju rätt långt in i framtiden jo. Ibland skulle man nog önska att den kunde vara litet närmare, men vi får väl vara glada om vi överhuvudtaget pensioneras en dag.

  Ja, jag kan tänka mig att det kan finnas tillagda effekter. Därför tycker jag om en finlandssvensk serie som heter ”Chasing the dead” där de undersöker bland annat Åbo Svenska Teater och Raseborgs ruiner. De är inte så överdrivna och mycket skeptiska till om det finns något övernaturligt eller inte. Tyvärr finns det inte såå många avsnitt av deras serie.

  Jag har också tittat på Ted Talks ibland och jaa. Det är ju inte dåligt. Min man brukar ha dem som gymsällskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s