Vad man stoppar i sig

Publicerat: 26 oktober, 2016 i På svenska
Etiketter:, , , ,

Såg en rätt intressant dokumentär om en kille från Australien som reste till Japan för att lära sig äta som dom gör i Japan. Varför gjorde han det? Tja med en vikt på 138 kg och en diet som inte var speciellt hälsosam så började det vara läge för en radikal förändring. Så två veckor i Japan och sen fortsätta dieten hemma i 3,5 månad. Slutresultatet var 114 kg och alla hälsovärden hade förbättrats.

Jag är tyvärr fullt medveten om vad som händer när man gör alltför radikala och omfattande ändringar i dieten, man tröttnar på ett par veckor  och kör sen in i samma gamla spår. Men lite inspirerad blev man ju nog. Det här var då min middag på jobbet idag. Ris, tonfisk i olja, surkål, saltgurka och körbärstomater. Lunchen bestod för övrigt av egenhändigt gjord makaronilåda. En klar förbättring och avvikelse från dom vanliga ugns- eller mikrolådorna.

En sak som vi gör med grönsaker i det här landet är att vi äter dom i huvudsak råa. Och sådär ärligt talat missar nog smaklökarna en del då man är i huvudsak upptagen med att bita sig genom grönsakerna för ifall nån missat det så råa grönsaker=tuggmotstånd.

Fördelarna med diverse inlagda eller kokta grönsaker är att tuggmotståndet minskas och i den inlagda varianten så tillför man smaker. Att småäta kan vara ett problem men det är lättare att kontrollera vad man äter än att låta bli att äta så då ordnar man på förhand mer lättätna grönsaker istället för att fixa en smörgås med mycket smör och ost, medwurst och några gurkskivor för syns skull.

Annonser
kommentarer
 1. Stephanie skriver:

  Spännande. Å andra sidan har jag förstått att övervikten i Kina ökat drastiskt sedan de börjat äta rött kött i en allt större mängd, men det är alltid fascinerande med matstudier. Irriterande nog ändå är ju att om vi alltid skulle lyssna på alla hälsoexperter så skulle vi inte kunna äta något alls till slut.

  Kokta grönsaker är jag inte hemskt förtjust i och så har jag för mig att de tappar en hel del av sina vitaminer när de kokas 🙂 Men huvudsaken är ju att man får i sig grönsaker på något vis! Hälsosamt ser det åtminstone ut det du äter 🙂

  • dojle74 skriver:

   Sådär ärligt talat äter man ju inte grönskaer för smakens skull oavsett hur de tillagats ;-P. Men ett par saker verkar verkar ”experterna” vara ense om och jag håller med. Minska intaget av rött kött, socker och processad mat. Och det här är väl det då =)

   • Stephanie skriver:

    Jo, det håller jag också med om. Vitt mjöl, socker, rött kött och processad mat är väl det vi borde leva utan egentligen 🙂

    Jag tycker igen att grönsaker faktiskt kan vara goda 😉 en morot eller gurkbit kan vara riktigt gott enligt mig 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s